Tiistai:
Reissumme alkoi Tampereelta varhain tiistaiaamuna. Tampereen matkakeskukseen oli kerääntynyt joukko innokkaita opiskelijoita. Bussi vei meidät Keimolanportin kautta Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta parin tunnin odottelun jälkeen Finnairin reittilento lennätti meidät vivahteikkaaseen Kööpenhaminaan. Emme kuitenkaan ehtineet jäädä sen tarkemmin tutustumaan kaupunkiin, vaan kiirehdimme junalla Juutinrauman sillan yli Ruotsin Malmöhön.
Suunnistimme Malmön keskustaan etsiessämme hotellia. Tämän vanhan hansakaupungin hieno ja historiallinen keskusta sisälsi paljon nähtävää. Sisäänkirjauduttuamme lähdimme etsimään syötävää, ja löysimmekin muutamia hyviä ruokapaikkoja. Syötyämme piipahdimme vielä Mobile Mixer -tapahtumassa, jossa saimme luotua uusia suhteita pelialalle. Hotellille palasimme väsyneinä päivän matkaamisesta.
Keskiviikko:
Heräsimme keskiviikkoaamuna korkeakouluopiskelijoille aivan liian aikaisin ja kävimme hotelliaamupalalla. Juustoja, leikkeleitä, pekonia, hedelmiä, kananmunia kovaksikeitettyinä, pehmeäksikeitettyinä ja kokkelina… Tämän takia hotelliaamiaisille vaivaudutaan. Täydellistä kaikki ei kuitenkaan ollut, sillä joukkomme suureksi pettymykseksi tarjolla oleva voi oli aivan liian kovaa. Pöyristyttävän kova voi tarjosi kuitenkin aamupalalla mielenkiintoisen keskustelunaiheen. Pian aamupalan jälkeen lähdimme matkaan kohti varsinaista tapahtumapaikkaa.
Kuuluisien kirkkojen bongailusta huolimatta ehdimme sopivasti paikalle lunastamaan tapahtumapassimme juuri ennen avajaisohjelmaa. Tapahtuman suuri sponsori Ubisoft aloitti tapahtuman tyypilliseen tapaansa dubstep raikuen. Avajaispresentaation jälkeen joukkomme hajaantui omille teilleen kuuntelemaan puheita monenlaisista aiheista. Puheita pidettiin muun muassa Square Enixin indiejulkaisuohjelmasta, Project Morpheuksesta, mobiilipelisuunnittelusta ja pelipsykologiasta. Presentaatioiden välissä oli hyvin aikaa myös verkostoitua ystävämaidemme pelinkehittäjien kanssa.
Puheiden jälkeen Rovio avasi illan tarjoamalla kaikille ilmaiset juomat. Emme kuitenkaan jääneet pitkäksi aikaa juhlimaan, sillä olimme jo aiemmin varanneet illan kohokohdaksi hotellimme saunan kolmeksi tunniksi. Pitkän ja valaisevan konferenssipäivän jälkeen sauna todellakin oli paikallaan. Kummallisena yksityiskohtana Ruotsalaisissa saunoissa ei ilmeisesti ole tarkoitus heittää vettä kiukaalle, sillä löylykauha ja kiulu puuttuivat. Ratkaisimme kiuluongelman käyttämällä tyhjää roskakoria.
Rentouttavan saunaillan ja muutaman korttipelin jälkeen vaivuimme unten maille valmiina kohtaamaan edellistäkin uuvuttavamman päivän avoimin ja innostunein mielin.
Torstai:
Hyvin syödyn aamiaisen jälkeen, jossa voi oli onneksi tällä kertaa pehmeää, Chris Avellone, Obisidian Entertainmentin Creative Director, aloitti uuden mielenkiintoisen päivän esitelmällä “Rolling the Dice on Fallout: Van Buren”. Avellone kertoi omasta kokemuksestaan Fallout 3:n ensimmäisen prototyypin parissa ja kuinka hän, aluksi yksinään, lähti kehittämään ja pitämään yllä Falloutin henkeä Pen & Paper tyylillä. Koska Fallout alunperinkin sopi hyvin vuoropohjaiseen pelaamiseen, oli luontevaa aloittaa koko pelin suunnittelu Dungeons & Dragons -hengessä paperille. Kun pienelle ryhmälle oli kertynyt noin 30-40 pelisessiota, joissa oli käyty pelin kulkua lävitse, oli peli valmis siirrettäväksi digitaaliseen muotoon. Vaikka Van Buren ei koskaan valmistunutkaan, oli se Avellonen mielestä erityisen hyvä oppimiskokemus, ja kertoi sen että pen & paper tyylillä voi suunnitella pelejä.
Päivää jatkoi Biowaren Senior Writerina työskentelevä David Gaider omalla puheellaan “Creating Diverse Characters”. Esitelmässä Gaider kävi lävitse kuinka hän tiiminsä kanssa loi monipuolisia hahmoja Dragon Age: Inquisition -peliin. Gaider kävi lävitse myös minkä takia he tekevät Biowarella monipuolisia sekä erilaisia hahmoja joista yhtiö on tullut tutuksi, ja onko se kritiikin taikka kunnianosoitusten arvoista.
Päivän luentojen jälkeen oli vuorossa syödä sekä juoda hyvin Nordic Gamen järjestämällä gaalaillallisella. Pyrimme saamaan kaikki TAMK-opiskelijat samaan pöytään, mutta valitettavasti emme saaneet varattua yhtä suurta pöytää, johon kaikki olisivat mahtuneet. Osa joutui siis istumaan hieman pienemmissä kaveriporukoissa.
Illalliseen kuului alku- ja pääruoka sekä suussasulava suklainen jälkiruoka.
Illallisen aikana tarjoiltiin myös valko- ja punaviiniä, kuten myös Heineken-olutta aina vieraiden pyynnöstä. Tämä alkoi näkymään jo aikaisessa vaiheessa iltaa pitkinä vessajonoina ja tyytyväisinä kasvoina.
Pitkin iltaa kuului myös hyvin hämmentäviä “OAAAAAAAAA … “ -huutoja, jotka alkoivat täysin yllättäen ja levisivät salin toisesta päästä toiseen. Kaikki vieraat yhtyivät huutoon mukaan ja nostivat maljaa, tätä huutoa saattoi kuulua yli minuutin tai jopa kaksi.
Illan kruunasi Nordic party jossa ilmaista olutta oli tarjolla niin paljon kuin jaksoi juoda aina aamun pikkutunneille asti. Myös edellä mainitut Chris ja David olivat mukana jatkoilla, jolloin tarjoutui ainutkertaisia mahdollisuuksia päästä kyselemään ja juttelemaan näiden pelialan konkareiden kanssa heidän työstään ja päivällä pidetyistä luennoista.
Perjantai:
Perjantai oli messupäivistä huomattavasti hiljaisin. Suurin osa ryhmäläisistämme lepuutti silmiään pitkälle puoleen päivään, olihan takana pitkä ilta. Muutamia mielenkiintoisia puheita vielä aamusta tosin pidettiin. Meillä kaikilla oli kuitenkin mieli jo kotiinpaluussa ja pian matka kohti Suomea alkoi. Kööpenhaminassa vielä jotkut ostivat tuliaisia kotiin vietäväksi ja sen jälkeen nousimme lentokoneeseen. Matka meni nopeasti. Suurin osa ryhmästä nukkui, mutta muutamat harrastivat bussissa vielä pelinkehitystä ja ihmettelivät maailman huonoimpia kuulokkeita. Tämä matka on varmasti jäänyt monien mieleen ikimuistoisena.
teksti ja kuvat:
Juhana Mäntymaa, Lauri Jääskeläinen, Atso Sariola, Niko Kontkanen